Koprivštica

Bulharské městečko Koprivštica leží přibližně 100 km východním směrem od hlavního města Sofie a 60 km od Plovdivu, ve výšce asi 1.060 m.n.m..

bulharsko-koprivstica

Díky své zajímavé architektuře a nádherné okolní krajině, kterou nehyzdí žádná betonová monstra, se Koprivštica řadí k nejkrásnějším obcím v celém Bulharsku a turisté, kteří tráví dovolenou na Zlatých píscích, občas volí Koprivšticu jako místo pro celodenní výlet.

Městečkem Koprivštica protéká říčka Topolnica, nad kterou se klene několik starých kamenných mostů. První zmínka o obci pochází ze 14. století, kdy byla založená chovateli dobytka.

Poté se stala Koprivštica díky svému bohatství cílem několika útoků, kdy byla zničená a znovu obnovená. V 19. století se zde narodilo několik revolucionářů, kteří v dubnu 1876 zahájili povstání proti vládnoucím Turkům.

Povstání ale Turci krvavě potlačili, přesto ale tato událost patří k důležitým bodům při bojích za nezávislost Bulharska. Dnes zde můžete vidět domy, které byly zrekonstruovány tak, aby se co nejvíce podobaly původní architektuře.

Domky ze dřeva v Koprivštici jsou barevně natřené a každý je svým způsobem unikátní umělecké dílo. Obklopují je zelené zahrady plné květin, na jaře to tady vypadá opravdu nádherně.

I život lidí v Koprivštici vypadá, jako kdyby se zastavil někdy v předminulém století. Na ulicích potkáte povozy tažené koňmi nebo mulami a v dílnách uvidíte tkadleny a švadleny, které ještě dnes vyrábějí původním způsobem oděvy a přikrývky.

Okolí Koprivštice je díky své poloze v horách ideální pro turistiku pěšky i na kole. Pěší turistické trasy jsou obvykle značené a nabízejí bližší seznámení s místní přírodou. V nabídce jsou také vyjížďky na koních, které si můžete zapůjčit od místních farmářů.