Sofie

Hlavním městem Bulharska je Sofie, která leží v západní části země. Se svými cca 1,2 milióny obyvatel je zároveň největším a nejlidnatějším bulharským městem. Sídlí zde prezident, vláda a další důležité instituce.

bulharsko-mesto-sofie

Místo, kde se nyní Sofie nachází, bylo osídleno nepřetržitě od dob mladší doby kamenné, a je tak jedním z nejstarších osídlení a měst v Evropě. V dobách antiky bylo známé pod názvem Serdica, ve středověku jako Sredez.

Metropolí celého Bulharska se Sofie stala roku 1878, po získání nezávislosti země, a dnes je také politickým, hospodářským a kulturním centrem v Bulharsku. Díky tomu se zde nachází nejvíce divadel, muzeí a jiných kulturních institucí.

Ke všem těmto faktům patří ještě ta skutečnost, že v Sofii mohou turisté na dovolené navštívit mnoho historických památek a muzeí. K těm nejzajímavějším patří určitě katedrála sv. Alexandra Něvského, která byla postavena na přelomu 19. a 20. století.

K dalším navštěvovaným památkám Sofie patří byzantský kostel sv. Sofie (ze 6. stol.), malý kostel sv. Jiří (4. stol.) s freskami nebo turecká mešita Banja Baši (16. stol.). Mezi zajímavá muzea patří muzea archeologie nebo etnografie, které je umístěné v bývalém carském paláci.

Pamětihodností je v Sofii opravdu mnoho, a to jak z římského či byzantského období nebo z období středověku. Spousta jich ale byla postavena po získání samostatnosti Bulharska.

Místní široké ulice jsou lemované stromy a budovami z období 19. století. Jsou ozdobené štukovou výzdobou, která kdysi určitě byla krásná, ale dnes by již bohužel potřebovala renovaci.

V dnešním městském centru se dříve nacházelo fórum a sídlo prétora antického města Serdica, na jehož ruinách byla kolem roku 1900 postavena katedrála Sveta Nedelja se zajímavými ikonostasy a nástěnnými malbami uvnitř.

Směrem na východ od mešity Banja Baši se připojuje centrální náměstí Sofie, s fragmenty východní brány římské Serdice a kamenných desek staré hlavní silnice do Konstantinopole (Istanbul) z 2. století.

Ve dvoře bývalého hotelu Balkan, dnešního Sheratonu, najdete jednu z nejstarších budov v Sofii, rotundu sv. Georgi. Její původ se datuje do 4. století a pravděpodobně na jejím místě původně stály termální lázně.

Za vidění stojí také Památník osvoboditelů – ruský car Alexandr II. na koni, navržený Italem Arnoldo Zocchim (1901 – 1907). Pod vedením cara Rusové vyhrál rusko – tureckou válku (1877 – 1878) a  byl položen základ pro dnešní svobodné Bulharsko, na jehož území Osmané 500 let vládli.

Nejvyšší budovami ve městě jsou 108 metrů vysoká televizní věž Kopitoto, stojící ve stejnojmenné městské části, a 106 metrů vysoká televizní věž Sofia ve stejnojmenném parku.