Bulharská města

Bulharskou metropolí a zároveň největším městem v zemi je Sofie s téměř 1,5 miliónem obyvatel. Díky mnoha památkám a dalším zajímavostem volí Sofii jako cíl své cesty do Bulharska každoročně spousta návštěvníků.

bulharsko-mesto-sofie

K těm nejzajímavějším z památek Sofie zcela určitě patří katedrála postavená na počest ruského cara Alexandra II. a pojmenovaná podle svatého Alexandra Něvského, patrona carské rodiny. Byla vybudována na přelomu 19. a 20. století a je dominantou Sofie.

K dalším často navštěvovaným turistickým cílům v hlavním městě Sofie náleží například kostel svaté Sofie, podle které město získalo svůj název, a dále pak mešita Banja Baši, Archeologické nebo Etnografické muzeum, různé galerie a divadla.

S více než 300 tisíci obyvateli je 3. největším městem v Bulharsku přímořská Varna, která se v 50. letech minulého století jmenovala Stalin podle ruského diktátora. Leží na pobřeží Černého moře a má největší přístav v zemi. Také se tady nachází letiště, kde přistávají letadla s turisty, mířícími do Bulharska nejen na Zlaté písky.

K nejnavštěvovanějším památkám ve Varně patří katedrála Nanebevzetí Panny Marie, která je druhým největším bulharským pravoslavným chrámem. Najdete ji v centrální části Varny a postavená byla na konci 19. století.

Doporučována bývá též návštěva tzv. mořské zahrady Morska Gradina hned vedle místní pláže, která byla vybudována na začátku 90. let 20. století. V období letních prázdnin si tu turisté mohou, uprostřed zeleně, poslechnout různá hudební vystoupení.

Příjemným letoviskem a současně významným městem Bulharska na černomořském pobřeží je Nesebar, kde můžete vidět mnoho thráckých a antických pozůstatků. Zajímavé jsou také původní domky, postavené v místním klasickém stylu. Přízemí je vybudované z cihel a horní část ze dřeva.

Zlaté Písky se řadí k nejoblíbenějším letoviskům v Bulharsku na pobřeží Černého moře, od Varny jsou vzdálené cca 20 kilometrů. V posledních letech bylo ve městě vybudováno mnoho nových hotelů, jejichž hosté se s oblibou vydávají na místní, několik kilometrů dlouhou písečnou pláž.

Středisko Zlaté Písky je též oblíbené mezi milovníky nočního života. Zejména mladí návštěvníci mohou v pozdních večerních hodinách navštívit o dovolené na Zlatých Píscích mnoho nočních klubů, barů a diskoték, s nejrůznější nabídkou moderní hudby.

Město, nebo spíše městečko, Pomorie s přibližně 15 tisíci obyvateli najdete také na černomořském pobřeží na východě Bulharska. Najdete ho cca 20 km daleko směrem na sever od města Burgas. Původně historické městečko se postupem času začalo měnit v oblíbený turistický cíl.

Pomorie je postavené na úzkém poloostrově, a k jeho největším zajímavostem patří kromě památek místní lázně, ve kterých se využívá léčivé bahno z nedalekého slaného Pomorijského jezera.