Bansko

Bansko je turisticky zaměřené město, které je zároveň jedno z nejvýznamnějších středisek alpského lyžování v celém Bulharsku. Nalézá se na jihozápadě země a se Zlatými písky tvoří turistický kontrast, kdy na břehu Černého moře se turisté o letní dovolené koupou a v Bansku si během zimy užívají kvalitního lyžování.

bulharsko-bansko

Bansko se nachází v provincii Blagoevgrad poblíž města Razlog, na okraji pohoří Pirin, nedaleko stejnojmenného národního parku v údolí řeky Mesta. Leží asi 160 km od Sofie a 220 km od řecké Soluně.

Známé horské středisko Bansko je díky dobrému přístupu do pohoří Pirin skvělým místem pro milovníky zimních sportů. Lyžařská sezóna tady většinou trvá od poloviny prosince do poloviny dubna. Celý skiareál má sjezdovky všech stupňů obtížnosti s celkovou délkou 75 km.

V posledních letech se ale do městečka vydávají návštěvníci i od jara do podzimu. Bansko a jeho okolí totiž nabízí díky nedalekému Národnímu parku Pirin, které se tyčí do výšky 1.008 – 2.914 m, nekonečné možnosti pro pěší turisty.

Díky některým turistickým stezkám se dobře dostanete k takovým místům, jako je Sandanski, Melnik, Roženski klášter nebo klášter Rila. Navíc zde existuje mnoho cest, které můžete absolvovat na horském kole nebo na koni.

Národní park u Banska je bohatý na jezera, vodopády, jeskyně a také staleté stromy. Bansko samotné si zachovalo svoji původní atmosféru z doby bulharského obrození. Mnoho domů z 18. a 19. století z tohoto období jsou dnes architektonickými památkami.

V místních tavernách se nabízejí pokrmy a folklór z tohoto regionu. Nicméně v uplynulých letech se Bansko začalo jasně přizpůsobovat masové turistice. Staletí staré jehličnany se musely obětovat výstavbě řady nových sjezdovek a hotelů. Rozsáhlé kácení dříve nedotčených lesů zničilo ekosystémy, dramaticky zrychlilo erozi půdy a v zimě se také zvyšuje lavinové nebezpečí.

Radikální ochránci přírody dokonce před několika lety žádali o demolici sjezdovek v Bansku. Také několik národních a mezinárodních ochranářských organizací upozorňuje na blížící se přírodní katastrofu, zejména proto, že se plánuje další expanze sjezdovek.

Městečko Bansko má ale také zajímavou historii jako jedno z kulturních center během doby národního obrození v Bulharsku. Bylo známé zejména díky svému umění řezbářství a malířství ikon.

Ve 30. letech 19. století bylo vytvořeno sdružení, které organizovalo a financovalo výstavbu kostela Nejsvětější Trojice, vysvěceného v roce 1835. O tři roky později zde byla založena i první klášterní škola.

V 80. letech povstali místní obyvatelé, když vyšlo najevo, že po rusko – turecké válce a následném kongresu v Berlíně zůstane region i nadále součástí Osmanské říše. V roce 1903 bylo Bansko jedním z center povstání, která směřovala proti osmanské turecké nadvládě. Město pak bylo definitivně osvobozeno 5. října 1912 během první balkánské války bulharskou armádou.